Amics,
l’altre dia (28 de desembre, dia dels Innocents) així mig en broma mig en sèrio escrivíem un post d’aquells que es van embolicant. Total: que començàvem anunciant el concert de presentació del nou disc a Barcelona (Sala Razzmatazz – 13 de maig) i vam acabar demanant-vos receptes de pastissos. I és fantàstic que per molt absurda i ràndom que sigui la crida, sempre acabeu responent. És per això que avui, per acomiadar l’any amb bon gust, us hem preparat un post amb tres receptes molt diferents. Comencem:
- Pastís de Formatge per Jordi Amat Altés
- 200 grams de farina
- 110 grams de sucre
- 80 grams de mantega
- 3 ous
- 1/2 sobre de llevat “royal”
- 1 pessic de sal
- ratlladura de la pell dues llimones
- suc de 1/2 llimona
- 1 iogurt “grec”
- 1 cullerada de llavors de rosella (o al gust)
- Preescalfem el forn a 180ºC i preparem un motlle, millor tipus plum cake, dels allargats. Pots provar de fer-ho amb un rodó, serà una aventura, no hi ha gaire res a perdre.
- Fonem la mantega, compte que no es cremi! I hi afegim les llavors de rosella i la ratlladura de pells de llimona. Ho remenem bé i reservem.
- Batem els ous i hi afegim el sucre. Seguim batent fins que es triplica el volum.
- Afegim el iogurt “grec” i batem una mica més.
- Incorporem el suc de llimona, la barreja de mantega i roselles i ratlladura, i seguim barrejant fins que quedi homogeni.
- Aboquem la mescla al motllo, que estarà preparat amb un paper de forn o amb una capa de mantega i farina. Enfornem durant uns 40 minuts o fins que al punxar amb escuradents o un ganivet aquest surti sec.
- Traiem el pa de pessic del motlle i el deixem refredar sobre una reixeta.
- 90 grams de sucre
- dues cullerades de suc de llimona
- Ho barregem tot
- Ho escampem per damunt del pa de pessic.
3) Pastís de Cervesa Guinness per Marta Blanco
Ingredients
250 ml cervesa Guinness
250 g mantega
75 g cacau en pols sense sucre (el que és cacau 100% )
400 g sucre blanc (el de tota la vida, vaja)
250 g farina (la de blat normal)
1 culleradeta d’extracte de vainilla
2 culleradetea i 1/2 de bicarbonat
140 ml nata 35% matèria grassa
2 ous
El pastís porta una crema de formatge (el que en diuen un frosting), jo no l’he fet mai, ens agrada com a pastís sense res “extra”
Com es fa?
1. Desfem en un pot la mantega tallada a daus amb la cervesa sense que arribi a bullir. I ho deixem temperar. (La cervesa que sobra, us la podeu beure)
2. En un bol barregem la farina, el cacau, el sucre i el bicarbonat.
3. En el bol on farem tota la barreja posem la nata (aquí és on jo faig una variació. Hi poso nata vegetal, que trobo que queda tot més suau i menys pesat. I així els intolerants a la lactosa o al·lèrgics en poden menjar) amb els ous i batem amb varetes elèctriques. Si no en teniu, amb una vareta manual. Ha de quedar ben barrejat.
4. Aboquel al bol dels ous i la nata la barreja de mantega i cervesa i ho bateu uns minuts més.
5. Incorporeu l’extracte de vainilla i a continuació, en tres cops, la farina, cacau, sucre i bicarbonat.
6. Quan ho teniu tot ben barrejat, ho aboqueu en un motllo pintat amb mantega i ho poseu al forn a 180 graus durant uns 45-50 minuts. Per saber si està feta, la punxeu amb un escuradents llarg o un ganivet, i si surt net, ja està cuita.
7. La deixeu refredar dins del motlle sobre una reixeta i, un cop freda, la desmotlleu.
Un consell… es pot congelar tallada a porcions, tot i que… s’acaba abans!
La nata vegetal que utilitzo és de soja. En podeu trobar a les botigues ecològiques o també als supermercats.
Ah, la recepta original és d’una cuinera anglesa, la Nigella Lawson. A la seva web trobareu aquesta recepta i un munt més!!!
Bon any!