Foto: Jordi Amat

Amics,
l’altre dia (28 de desembre, dia dels Innocents) així mig en broma mig en sèrio escrivíem un post d’aquells que es van embolicant. Total: que començàvem anunciant el concert de presentació del nou disc a Barcelona (Sala Razzmatazz – 13 de maig) i vam acabar demanant-vos receptes de pastissos. I és fantàstic que per molt absurda i ràndom que sigui la crida, sempre acabeu responent. És per això que avui, per acomiadar l’any amb bon gust, us hem preparat un post amb tres receptes molt diferents. Comencem:


  1. Pastís de Formatge per Jordi Amat Altés
El pastís el farem el dia abans de menjar-nos-el.
Per la base (dependrà del motlle):
150g de dinosaurus (o de la vostra galeta preferida)
50g de mantega
Per la massa (4 racions):
300g de philadelphia
30g de brie de cabra (o algun formatge blau si voleu, saladet combinarà amb galeta dolça; si és més dolç poseu galeta menys dolça)
2 ous
90g de sucre glace
150ml de nata >30% mg
Cullera de postre a ras de maizena
1 polsim de sal
Cocció:
Motlle de 15cm de diàmetre
Safata al 30% inferior del forn
Preescalfem forn a 210ºC dalt i baix
17min a 210ºC només a baix
5min a 220ºC dalt i baix (controlar i treure el dalt si es torra)
Passos:
Pintem el motlle de mantega
Piquem les galetes i mantega per tenir la mescla de la base, cobrim el fons del motlle i reservem a nevera
Mesclem tots els ingredients de la massa de líquid a solid (a trossets ben petits) fins a obtenir una textura homogènia
Treiem el motlle de la nevera, hi aboquem la massa i ho posem al forn el temps descrit a ‘cocció’
Retirem del forn i deixem reposar fins l’endemà a temperatura ambient (no el poseu a la nevera!)



2) Pa de pessic de llimona amb llavors de rosella per Yasmina Capó
Necessitem:
  • 200 grams de farina
  • 110 grams de sucre
  • 80 grams de mantega
  • 3 ous
  • 1/2 sobre de llevat “royal”
  • 1 pessic de sal
  • ratlladura de la pell dues llimones
  • suc de 1/2 llimona
  • 1 iogurt “grec”
  • 1 cullerada de llavors de rosella (o al gust)
Som-hi:
 
  1. Preescalfem el forn a 180ºC i preparem un motlle, millor tipus plum cake, dels allargats. Pots provar de fer-ho amb un rodó, serà una aventura, no hi ha gaire res a perdre.
  2. Fonem la mantega, compte que no es cremi! I hi afegim les llavors de rosella i la ratlladura de pells de llimona. Ho remenem bé i reservem.
  3. Batem els ous i hi afegim el sucre. Seguim batent fins que es triplica el volum.
  4. Afegim el iogurt “grec” i batem una mica més.
  5. Incorporem el suc de llimona, la barreja de mantega i roselles i ratlladura, i seguim barrejant fins que quedi homogeni.
  6. Aboquem la mescla al motllo, que estarà preparat amb un paper de forn o amb una capa de mantega i farina. Enfornem durant uns 40 minuts o fins que al punxar amb escuradents o un ganivet aquest surti sec.
  7. Traiem el pa de pessic del motlle i el deixem refredar sobre una reixeta.
PLOT TWIST:
       Quan s’hagi refredat hi podem afegir un glacejat:
  • 90 grams de sucre
  • dues cullerades de suc de llimona
  1. Ho barregem tot
  2. Ho escampem per damunt del pa de pessic.



3) Pastís de Cervesa Guinness per Marta Blanco

Ingredients
250 ml cervesa Guinness
250 g mantega
75 g cacau en pols sense sucre (el que és cacau 100% )
400 g sucre blanc (el de tota la vida, vaja)
250 g farina (la de blat normal)
1 culleradeta d’extracte de vainilla
2 culleradetea i 1/2 de bicarbonat
140 ml nata 35% matèria grassa
2 ous

El pastís porta una crema de formatge (el que en diuen un frosting), jo no l’he fet mai, ens agrada com a pastís sense res “extra”

Com es fa?

1. Desfem en un pot la mantega tallada a daus amb la cervesa sense que arribi a bullir. I ho deixem temperar. (La cervesa que sobra, us la podeu beure)
2. En un bol barregem la farina, el cacau, el sucre i el bicarbonat.
3. En el bol on farem tota la barreja posem la nata (aquí és on jo faig una variació. Hi poso nata vegetal, que trobo que queda tot més suau i menys pesat. I així els intolerants a la lactosa o al·lèrgics en poden menjar) amb els ous i batem amb varetes elèctriques. Si no en teniu, amb una vareta manual. Ha de quedar ben barrejat.
4. Aboquel al bol dels ous i la nata la barreja de mantega i cervesa i ho bateu uns minuts més.
5. Incorporeu l’extracte de vainilla i a continuació, en tres cops, la farina, cacau, sucre i bicarbonat.
6. Quan ho teniu tot ben barrejat, ho aboqueu en un motllo pintat amb mantega i ho poseu al forn a 180 graus durant uns 45-50 minuts. Per saber si està feta, la punxeu amb un escuradents llarg o un ganivet, i si surt net, ja està cuita.
7. La deixeu refredar dins del motlle sobre una reixeta i, un cop freda, la desmotlleu.

Un consell… es pot congelar tallada a porcions, tot i que… s’acaba abans!

La nata vegetal que utilitzo és de soja. En podeu trobar a les botigues ecològiques o també als supermercats.

Ah, la recepta original és d’una cuinera anglesa, la Nigella Lawson. A la seva web trobareu aquesta recepta i un munt més!!!

Bon any!

Apunta’t a la newsletter