Els Amics fins a dia d’avui hem fet sempre els nostres videoclips. Els quatre que tenim han estat gravats i editats per nosaltres mateixos. Avui al matí durant l’esmorzar pensàvem en fer un nou videoclip pel Bed & Breakfast. Hem obert el Youtube, n’hem mirat uns quants i anàvem comentant com ens agradaria que fos, què hauria de tenir… Al final no hem decidit res. Però hem resolt que…

Fer un videoclip és molt important.
Bé, més que fer un videoclip, el que és important és fer un videoclip que tingui alguna cosa que el faci especial, un videoclip que enganxi a l’espectador i que l’aconsegueixi tenir tres minuts davant de l’ordinador.

Fer un videoclip és fàcil.
L’arribada del video digital i l’aparició de Youtube fa que tothom tingui els mitjans per a realitzar un videoclip i, el més important, distribuir-lo. Do it yourself. Ja no has de tenir grans pressupostos ni càmeres estratosfèricament cares. Si tens una càmera digital domèstica, si tens un mòbil, tens un videoclip.

Fer un bon videoclip és difícil.
Evidentment. Primer et cal una idea. Si et fots a filmar sense tenir res al cap… “ets pell” (que diria en Kurti). La idea és el més important. Tenir i dur a terme una bona idea vol temps, feina, idees descartades i molts cafès. A vegades tens  idees tan bones… que algú ja ho ha fet abans i a vegades en tens de tant complicades que és inviable. Com surt una idea? Un amic sempre diu que a la societat on vivim és important “cultivar l’avorriment”. Anem massa estressats, tenim la ment massa ocupada…” Les idees venen quan la ment està descansant“. Simplement, una bona idea.

Fer un videoclip requereix tenir diners.
Sovint, no té res a veure. Hi ha molta gent que parteix d’un pressupost zero i fa videoclips genials.

Hi ha gent molt bona que fa videoclips.
Doncs sí. I no cal marxar gaire lluny. 1,2

Un bon videoclip no tapa la canço. La fa créixer.
No us passa amb els videoclips d’OK GO? Són tan bons que estàs tan pendent del videoclip que deixes d’escoltar la cançó. Això ens va passar amb aquest videoclip impossible, rocambolesc, marcià. Vam acabar de veure’l i érem incapaços de cantar ni un trosset de la tornada de la cançó. És bo això per la cançó? Un videoclip pot ser tan bo que deixi de ser un bon videoclip?

Com seria un videoclip parit radicalment al contrari d’aquest últim cas? Seria un videoclip senzill. Probablement en pla-seqüència, sense moviments de càmara, un paisatge, una finestra, no hi hauria res que fes distreure a l’espectador del que és purament la cançó, les imatges serien tan monòtones i repetitives que farien que per força s’hagués d’estar pendent de la lletra, no hi hauria res que enganxés a l’espectador més enllà que la pròpia melodia, no hi hauria “giros inesperats” ni elements sorpresa, només una imatge que acompanyés la cançó i que fos una simple metàfora d’aquesta.

De cop, hem deixat els Kelloggs a un costat i hem corregut cap a l’ordinador.Hem enrecordat que durant les últimes vacances a Lapònia, vam gravar unes imatges sense saber si les faríem servir mai pels Amics. Va ser gravar-les pel pur gust de fer-ho. Sense cap idea, sense cap pretensió més enllà de captar aquell moment. Ens n’hem enrecordat que mentre montàvem el vídeo de les vacances vam posar una cançó de fondo en aquell tros en concret, i que unes hores més tard, quan la volíem treure (perquè allò era provisional) no vam ser capaços de fer-ho.  Era com si aquella cançó fos per a aquell moment. El miràvem i hem redescobert la nostra pròpia lletra… i ens ha semblat que això s’havia d’explicar.

Això no és un videoclip oficial.
Això és un accident mentre editàvem un vídeo de les vacances.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=ujTnpLnfifQ ]

Àpali!

Apunta’t a la newsletter